In januari organiseerde de Antwerpse club Taekwondo Jongyeong een stage in sportcentrum Het Rooi in Berchem. Sarah Chaâri, nog goed voor brons op het taekowondotornooi van de Olympische Spelen in Parijs, kwam er een gasttraining geven. Ook in Brussel in de club van Moustapha Akkouh maakte Sarah haar opwachting voor een gasttraining.
Moeten we Sarah Chaari nog voorstellen aan iemand? De grote atlete uit Charleroi maakte een razendsnelle opgaging in het internationale toptaekwondo. In 2022 deed Chaari bij alles en iedereen die taekwondo een warm hart toedraagt de monden openvallen door in hetzelfde jaar wereldkampioen te worden bij de junioren en de senioren. Twee jaar later behaalde Chaâri ook nog eens een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Parijs.
"Geloof in jezelf"
De kiem voor het succesverhaal kwam er toen Sarah vijf jaar was. Sarah:“Mijn ouders dropten me in een club en ik vond het meteen geweldig. Taekwondo is heel veelzijdig en je leert constant dingen bij. Denk maar aan nieuwe strategieën waarmee je een tegenstander kan verslaan. Maar ook zelfvertrouwen is belangrijk. Je moet uiteindelijk vechten, en dat wordt lastig als je niet in jezelf gelooft”, vertelt Sarah.
Chaari-effect
Dat er een groot Sarah Chaari-effect was en is, kan hoofdtrainer Fatima Laalam van de Antwerpse club Jongyeong alleen maar bevestigen. “Meteen na haar overwinning in Parijs kreeg ik een grote lading berichten binnen van dames, jong en oud, die zich bij ons wilden inschrijven”, zegt Fatiha. En dat voor een club die al goed draaide. In 2017 richtte ze de ladies only-club Jongyeong - wat zoveel wil zeggen als ‘respect’ - op in een zaaltje in de binnenstad. In acht jaar tijd ging het van vijf leden naar 130 leden. Plus een verhuis naar sportcentrum Het Rooi in Antwerpen. “In september beginnen we met een nieuwe afdeling, waar ook jongens welkom zijn. Inmiddels beoefenen trouwens ook mijn moeder, zussen, vader en broertje de sport.”
Zelfverdediging
Fatiha had destijds nooit verwacht dat haar club zo’n succes zou worden. Al kan ze daar nu wel een aantal redenen voor bedenken. “Ik denk dat vrouwen sowieso al aan taekwondo wilden doen, maar te verlegen waren om tussen de mannen te trainen. Bovendien dachten sommigen dat ze door al die trainingen hun vrouwelijkheid zouden verliezen. Maar dat klopt dus niet.” Maar de belangrijkste reden is toch zelfverdediging, zowel op fysiek als mentaal vlak. “We leven in moeilijke tijden en dus moet een vrouw zich op alle vlakken weerbaar kunnen opstellen. En dat leer je met taekwondo.”