Gezond Sporten: sporten met een typische winterziekte, ja of nee?

Een droge keel, een volle neus: genoeg reden om vanavond gewoon lekker thuis te blijven in plaats van die geplande  taekwondotraining. Of grijp je dit excuus om niet te sporten dan net iets te enthousiast aan en had je best even lekker kunnen gaan zweten? Sporten bij een griepje of verkoudheid: wanneer is dat oké en wanneer niet?


 Doe de nekcheck!

 


Toch sporten? Hou dan wel rekening met de gevolgen


Wanneer heb ik een gewone verkoudheid? 

 


Wanneer heb ik griep?


Ik voel mij al iets beter! Wat nu? 


Terug sporten! Wanneer kan dat?

 

 


Doe de nekcheck

 

Dit houdt simpelweg in: zijn je symptomen alleen boven je nek (een verstopte neus, zere keel, gezwollen slijmvliezen)? Dan kan je prima gaan sporten. Overdrijf niet. Ga niet aan je maximum sporten. Maar heb je ook onder je nek last (koorts, spierpijn, rillingen)? Dan heb je een goede reden om een keer thuis te blijven. 


Toch sporten? Hou dan wel rekening met de gevolgen

 

 

Voor sommige fanatieke sporters is elke rustdag een dag te veel en is eigenlijk zelfs de griep niet genoeg om thuis te blijven. Bedenk je dan wel dat de kans op overbelasting een stuk groter is wanneer je traint terwijl je ziek bent. Daarnaast heeft een training op zo’n moment vrijwel geen effect, behalve dat het je afweersysteem aanpast, waardoor je nog vatbaarder wordt voor andere virussen. Het zou zelfs kunnen leiden tot een longinfectie.


Wanneer heb ik een gewone verkoudheid? 

Verkoudheid is een infectieziekte die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. Deze ziekte kenmerkt zich door moeheid, loopneus, keelpijn of schorre keel, gezwollen slijmvliezen, oorpijn en hoesten. Vaak bestaat er ook lichte temperatuursverhoging.


Wanneer heb ik griep? 

 

Griep is een virusinfectie en wordt veroorzaakt door een bepaald soort virus, namelijk het influenzavirus. Het leidt tot hevigere symptomen die meestal ook het gehele lichamen betreffen, zoals koorts (39-40 graden), een gevoel van algehele vermoeidheid en echt ziek zijn, rillingen, spierpijn, hoofdpijn, hoesten. Er zijn meerdere ziekten die in het begin erg veel lijken op een verkoudheid of griep. Bijvoorbeeld keelontsteking of een ontsteking van de bijholten


Ik voel mij al iets beter! Wat nu? 

Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen. Dit om het herstel proces voldoende tijd te geven en het niet door te zware training weer zodanig verstoren dat ziekte weer terug kan komen.


Terug sporten, wanneer kan dat? 

 

Na een dag of 10-14 ben je er weer volledig bovenop. Soms zien we een terugval na een aanvankelijk voorspoedig herstel. Die terugval wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie, boven op de reeds aanwezige virusinfectie. De voorkeurslocaties zijn de bijholten, middenoor en keel. Maar dat zijn uitzonderingen! Geniet van je hervatting van je sportactiviteiten!

Gezond Sporten

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...