De core, of ook wel de kern van het lichaam genoemd, bestaat uit verschillende structuren en wordt gevormd door de rug, de heup, het bekken en de buikregio. De verschillende spieren van deze regio zorgen voor een stabiliteit in de kern van het lichaam. Deze zorgt er met andere woorden voor dat de verder van de kern van het lichaam liggende ledematen optimaal kunnen bewegen. Zo zijn er enerzijds de oppervlakkige spieren die instaan voor de bewegingen die we uitvoeren, maar anderzijds ook de diepe stabiliserende spieren die, zoals de naam het reeds zegt, instaan voor de stabiliteit van het lichaam. Deze diepere stabiliserende spieren vormen een belangrijke basis voor de rompstabiliteit.
"Core stability is niet enkel voordelig ter preventie van blessures aan de lage rug, maar zoals hierboven reeds aangegeven zorgt het hebben van een stevige core ook voor stabiliteit. Op deze manier kunnen de ledematen voldoende vrij bewegen zonder dat de atleet het evenwicht verliest."
"Het uitvoeren van core oefeningen kan dus blessurepreventief zijn voor klachten aan de onderste ledematen. In de literatuur wordt vaak aangegeven dat het uitvoeren van core stability een verbetering kan geven op de prestatie van de atleet. Echter zijn hier nog onvoldoende bewijzen voor en dient er nog verder onderzoek te gebeuren."
"Blessurepreventie kan geïmplementeerd worden op alle trainingen, op ieder moment en in verschillende vormen. Probeer zeker ook in verschillende vormen te werken zoals individueel versus in team. Want blessurepreventie is niet voor even, maar wel voor het leven!"