Oost-Vlaming Karel Decatelle is gepassioneerd door taekwondo én Zuid-Korea. In één van zijn recente reizen door de ‘Aziatische Krijger’ kreeg hij de kans om Grootmeester Kang Yun-Seok (49) te interviewen. GM Seuk is oprichter van Korea Black Belt Center, professor en lid van het Kukkiwon Education Committee. Een babbel over de perfecte Martial Arts krijger, dromen en genieten van pijn.
Dag Grootmeester, kan je jezelf even aan de mensen van Taekwondo Vlaanderen voorstellen?
“Ik ben in een arm gezin opgegroeid en had geen kans om te studeren. Aanvankelijk hadden mijn ouders geen geld om me in een dojang in te schrijven, maar een paar jaar later kon ik me toch inschrijven, zo startte ik met taekwondo. Later begon ik met training in andere krijgskunsten. Door krijgskunsten te beoefenen, kon ik naar de universiteit gaan. Ondertussen ben ik professor aan de Yong-In universiteit en lid van het Kukkiwon Education Committee. Ik bezit ook hoge dangraden in taekwondo (7de), hapkido, teukgong mossool, karate en yongmudo.”
Je bent ook bekend van het Korea Black Belt Center?
“Mijn intentie met KBBC was de perfect martial artist te vormen. Daarom wou ik verscheidene krijgskunsten samenbrengen. Momenteel zijn er vijftig dojangs van Korea Black Belt Center in Korea, vijf dojangs in China en één in de VS. Binnenkort openen we onze eerste dojang in Canada."
Hoe werd KBCC succesvol?
“Omdat we niet enkel sport aanbieden maar de filosofie van martial arts en verschillende krijgskunsten aanbieden. Ik wil dat mijn studenten alles kunnen: handtechnieken, traptechnieken, worpen, demonstratie-technieken, breektesten, val- en roltechnieken. Wij willen echte martial artists vormen. Dat is het verschil tussen KBBC en andere dojangs. Ook het mentale aspect is heel belangrijk bij ons: discipline, respect en doorzettingsvermogen.”
Hoe werkt het systeem van KBBC?
"Eerst leren de leerlingen taekwondo aan, daarna beginnen ze met val- roltechnieken, grappling en dergelijk stap voor stap. Als je eerste dan taekwondo bent, kan je toch veel meer doen dan enkel poomse koryo leren? Bij KBBC leren wij onze studenten ondertussen andere technieken. Hierdoor blijven onze studenten gemotiveerd en leren ze veel bij. Ook doordat er in Korea in taekwondo geen filosofie is, hebben velen geen idee wat echte martial art is.”
Wat vindt u van het taekwondo anno 2024?
“Taekwondo is enkel sport momenteel, maar jammer genoeg geen Martial Art. We moeten taekwondo terug krijgskunst maken, want het is niet ideaal voor zelfverdediging. Kukkiwon wil zelfverdediging promoten maar ik vind hoe ze dat doen niet ideaal. Er bestaat geen ideale Martial Art maar voor zelfverdediging zijn er verschillende technieken nodig.”
Slotvraag: hebt u een advies voor onze Belgische taekwondoins?
"Een lesgever moet niet met zijn mond lesgeven maar met daden. Leef een sterk leven en toon als lesgever het voorbeeld. Ik hou er niet van dat lesgevers enkel uitleggen, belangrijk is om te tonen en het goede voorbeeld aan je leerlingen te laten zien. Weet je, ik loop niet achter geld, ik wil de echte filosofie van martial arts verspreiden. Maar het recept voor eeuwig leven heb ik ook nog niet gevonden. Zolang mogelijk blijven doorgaan en met KBBC blijven groeien. Dat zou fijn zijn. Mijn credo is: ‘Enjoy your pain’. Ik hoop trouwens om ooit eens naar België te kunnen komen. Ik ben nog nooit in Europa geweest.”
Dank voor het gesprek!